Αναγνώστες του e-Τάξη μου

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Οι κανόνες της τάξης μου (Καρτέλες)

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από σταθερά και σαφή όρια βάσει των οποίων μπορούν να νιώσουν ασφαλή, να προσανατολιστούν και να προχωρήσουν. Χρειάζονται όρια για να γνωρίζουν μέχρι που μπορεί να φτάσει η συμπεριφορά τους. Όποιος εκπαιδευτικός δε θέτει όρια μετατρέπεται από μόνος του σ’ έναν άνθρωπο ανίκανο να δράσει, σε υποχείριο των παιδιών, ενώ συγχρόνως χάνει την προσοχή τους και τον σεβασμό τους. Η οριοθέτηση της συμπεριφοράς είναι αυτό που βοηθά το παιδί να κατανοήσει τους κανόνες και τις προσδοκίες των εκπαιδευτικών του.

Οι μαθητές χρειάζεται να γνωρίζουν ποιες είναι οι αναμενόμενες συμπεριφορές από αυτούς μέσα στην τάξη και στο σχολείο γενικότερα. Οι κανόνες δείχνουν τον τρόπο που οι μαθητές πρέπει να συμπεριφέρονται. Είναι καλό να εμπλακούν οι μαθητές στη δημιουργία των κανόνων έτσι ώστε να νιώθουν συνυπεύθυνοι για την τήρησή τους. Επιπλέον, πρέπει να γίνει συζήτηση από τους εκπαιδευτικούς για την αναγκαιότητα των κανόνων.  (Θεώνη Μαυρόγιαννη, Ψυχολόγος, ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Αχαΐας)

Ο εκπαιδευτικός είναι καλύτερο να διατυπώνει τους κανόνες με προτρεπτική διάθεση (π.χ. Κάνετε ησυχία) και όχι απαγορευτική (π.χ. Μην κάνετε φασαρία). Επίσης, κάθε κανόνας για να γίνει κατανοητός, μπορεί να συνοδεύεται και με ένα προφορικό παράδειγμα, που θα απορρέει από την καθημερινή συμπεριφορά των παιδιών. Η σταθερότητα και η ομοιομορφία στη τήρηση των κανόνων και των συνεπειών τήρησης ή μη τήρησης από τον εκπαιδευτικό βοηθάει στην τήρηση των κανόνων από τους μαθητές. Οι συνέπειες που θα οριστούν θα πρέπει να είναι αμετάβλητες και να λειτουργούν όσο γίνεται ως αποτέλεσμα της παραβίασης του κανόνα.

Οι κανόνες μπορούν να τοιχοκολληθούν μέσα στην τάξη, σε συνδυασμό με κάποιο παιχνίδι επιβράβευσης που θα παίζουν τα παιδιά με τον δάσκαλο, καθ' όλη τη διάρκεια του μαθήματος. Έτσι, θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για την υπακοή στους κανόνες, η οποία με τη σειρά της θα έχει ως επακόλουθο την επιβράβευσή με κάποιον έπαινο, ένα μικρό δώρο στο τέλος του μήνα ή με απαλλαγή από κάποια εργασία.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε καρτέλες με βασικούς σχολικούς κανόνες, σύντομα διατυπωμένους, συνοδευόμενους από εικονογράφηση που τους καθιστά ευκολότερα κατανοητούς.





Μαργαρίτα Χατζηβασιλείου
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης











3 σχόλια:

  1. Εκανα μια ασκηση στο σχολειο που επρεπε να γραψω τους κανονες της ταξης. Αν,και γνωριζω τους κανονες ηθελα να ειμαι σιγουρη. Ευχαριστω για την βοηθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τρίτη εικόνα με τη δασκάλα να έχει τεντωμένο το δάχτυλο προς τις μαθήτριές της θεωρώ πως δίνει λάθος μήνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή